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Greetings from Your P. & E. Committee 
 

Welcome to the latest issue of “P&E Essentials”.  It is 
anticipated that these informative and easy-to-read newsletters 
will be published several times a year.   
 
“P&E Essentials” is intended to be an interactive instrument, 
designed to help you make a daily advancement in Masonic 
knowledge.   The Committee welcomes questions and/or 
suggestions for topics that could be addressed in future issues.  
Questions or suggestions not related to Protocol and Etiquette 
will be forwarded to the appropriate Grand Lodge Committee for 
response.  
 

Contact Information 
 

Gordon Crutcher, Chairman 
E-mail:  Gordon@Crutcher.ca 

Garnet Schenk, FCF, Editor 
E-mail:  gschenk@cogeco.ca

Committee Members 
 
The current Protocol & Etiquette Committee members are:   
 
Gordon Crutcher (Chairman); William Elliott; Dennis Hawman; 
Michael Litvak; George McCowan (Secretary); Bryan Middleton; 
Richard Morreau; James Pearson; David Purvis; Garnet Schenk 
(Editor of P&E Essentials); Brian Seabourn; David Stevens; and 
Terrance Van Horne.   
 

With appropriate advance notice – and subject to 
travel constraints – any member of the Committee 
would be happy to make a presentation about P&E in 
your Lodge, or at a District Meeting. 
 
 

 

THE  GRAND  HONOURS 
 

 
1. When according the Grand Honours, follow the prime 

rule:  
 

 The Grand Honours are given to the senior officer 
in the delegation being received.   His rank will 
dictate the number of times the Grand Honours are 
given. 

 
2. The Grand Honours cannot be specifically directed to 

a visitor of a lesser rank when he forms part of a 
delegation in which a more senior rank is present, (e.g. 
to a visiting Worshipful Master when a Past DDGM is 

also in the delegation).   The visitor of a lesser rank 
would have to be received individually, (or 
subsequently asked to attend at the altar), before he 
could be specifically accorded the Grand Honours. 

 
3. Some of the other rules which apply include the 

following. 
 

4. All brethren accompanying this senior officer should 
stand at the Sign of Fidelity while the Grand Honours 
are being given. 
 

5. The Grand Honours are compulsory in the case of a 
Grand Lodge Officer who is entitled to assume the 
gavel. 
 

6. It is but common courtesy to extend the Grand 
Honours to any current Grand Lodge Officer. 
 

7. It is also the Worshipful Master’s prerogative to afford 
Grand Honours to a Past Grand Lodge Officer, or to a 
Past Master, or to a visiting Worshipful Master, when 
circumstances warrant.    
 

8. It is inappropriate for the Worshipful Master to request 
the Director of Ceremonies to lead the Grand Honours. 
 

9. Any brother who suffers from a physical disability need 
not give the Grand Honours.  (He would simply stand, 
or sit, but would not assume the Sign of Fidelity.) 
 

10. The established code for giving the Grand Honours 
can be found in Section 15 of the Book of Constitution.   
That Section also outlines who is eligible to receive 
them. 
 

11. The method of giving the Grand Honours is described 
in both The Masonic Manual (pages 45-46) and 
Meeting The Challenge (pages 99-100). 

 
 

THE  DEACONS 
 

 
In addition to escorting candidates in our Degrees, the 
Deacons may also be involved in the reception of 
visitors.   The only time they do so is when one (or more) 

mailto:UGordon@Crutcher.ca
mailto:Ugschenk@cogeco.ca


 

Gordon@Crutcher.caYou can request a direct e‐mail subscription to P. & E. Essentials from:     

of the visitors is (are) entitled – by his (their) rank – to 
assume the gavel. 
 

ONLY THEN would the Deacons attend at the entrance 
of the lodge, with their wands.   For all other occasions 
when visitors are received, the Deacons would remain in 
their seats. 
 
When the Deacons do attend with their wands, it is for 
the purpose of forming an arch with their wands over the 
GLO(s) who is (are) entitled to assume the gavel.   Such 
special escort by the Deacons is reserved SOLELY for 
those GLOs who are entitled to assume the gavel. 
 
The Deacons would never attend at the entrance without 
their wands, as the wands are as much a badge of their 
office as is their jewels.    

 
 

ADDRESSING  THE  EAST 
 

 
1. It is easy to become confused between the protocol 

which applies in lodge when addressing the East, 
and the protocol which applies at a Banquet when 
addressing those seated at a Head Table.   
However, these protocols are separate and distinct 
and not interchangeable. 
 

2. When a brother wishes to speak in lodge, (or make 
an announcement), the correct protocol is to stand, 
take the step of the degree, salute, (S., S. & S.) and 
say “Worshipful Master”.    (You address the Master 
as “W.M.” and not as “W. Sir”.)  
 

3. When another Grand Lodge Officer is present, who 
by his rank is entitled to assume the gavel, unless 
that Officer is actually in possession of the gavel, 
you still only address the Worshipful Master. 

 

4. For example, on the occasion of the D.D.G.M.’s 
Official Visit, both the W.M. and the D.D.G.M. will be 
sitting in the East. 

 

5. A brother wishing to speak would simply S., S. & S. 
and then say:   “Worshipful Master”.    He would 
NOT say:  “Worshipful Master, R. W. the District 
Deputy Grand Master, Distinguished East, and 
brethren”.   (Such a form of address is reserved only 
for the Banquet Hall.) 

 

6. Why the distinction?   It’s because of the power of 
authority that we assign to the gavel and the person 
who uses it.  When we are assembled in open 
lodge, the gavel is an emblem of power.  It is the 
presiding officer’s badge of power and authority.   
(While the gavel is the SYMBOL of the authority, it is 
not the authority itself.)   Whoever possesses the 
gavel is responsible for the lodge and has it in his 
care and control.   You only need address the 
person who is in charge of the lodge.   He alone 
should deal with issues, questions, and reports from 
the floor. 

Excerpt from the Q&A booklet – General Questions: 
 
58. Q.  If a brother arrives late when the G.M. or D.D.G.M. 

is present, should he address the G.M. or D.D.G.M. in 
addition to the W.M.? 
A. Hopefully this would be a rare exception to enter 

after the G.M. or D.D.G.M., but the brother would 
only address the W.M., (the W.M. presumably being 
the one in possession of the gavel at the time.) 

 
 

ADDRESSING  A  HEAD  TABLE 
 

 
1. A different protocol applies at a banquet, when you 

address the guests seated at a Head Table, than 
when you are in lodge and wish to address the East. 

 
2. When proposing or responding to a toast, it is not 

necessary to name all the ranks (e.g. the V.W. and 
Worshipful brethren) seated at the Head Table, as 
part of your introduction. 

 
3. Recognition need only be given to: 

 
 The W.M. (he takes precedence, as he is the 

one in charge); 
 Any brother entitled to assume the gavel;  
 Perhaps to the Head Table guests collectively; 
 Possibly mention a brother who is being 

especially honoured on that occasion; 
 (Ladies, if present); 
 Then to the brethren. 

 
4. One example of how to address the Head Table is: 
 
 “Worshipful Master; Most Worshipful the Grand 

Master; Most Worshipful the Past Grand Master(s); 
Right Worshipful the Deputy Grand Master; Right 
Worshipful the District Deputy Grand Master; 
distinguished Head Table guests; (Reverend Sir - if 
a brother who is a clergyman is present); and 
Brethren.” 

 
5. Subsequent salutations, after the Toast to Grand 

Lodge has been made, could be abbreviated in a 
uniform manner – such as: 

 

 “Worshipful Master; Most Worshipful the Grand 
Master; distinguished Head Table guests; (Ladies); 
and Brethren.” 

 
6. Note the reference above just to “Brethren”.   

Although it receives widespread usage, concluding 
with the words   “Brethren all”   is redundant.  (The 
word “Brethren” is itself a plural reference to all the 
Brethren present.)  

 

7. Although we have all heard it said, there are no such 
words as  “b r o t h r e n” or “b r o t h e r n”. 

 


